nieuwe energielabels

Efficiëntere energielabels

Met het nieuwe label wil Europa consumenten vooral helpen om eenvoudiger te kunnen kiezen voor energiezuinigere toestellen, met meer informatie over het verbruik, prestaties, geluidsintensiteit of andere kenmerken. Strengere Europese energie-eisen en de daarbij horende classificatie zullen leiden tot meer performantere toestellen op de markt en zullen fabrikanten pushen om nóg energiezuinigere producten aan te bieden.

De overgang naar het nieuwe label zal geleidelijk verlopen.  De nieuwe schaal geldt in eerste instantie huishoudelijke wasmachines en was-droogcombinaties (geen droogkasten), televisies en computerschermen, koelkasten en diepvriezers, wijnkoelkasten en huishoudelijke vaatwassers.

Vanaf 1 september 2021 krijgen ook elektrische lampen het nieuwe energielabel. De overige categorieën toestellen volgen in een latere fase.

energielabel

Vergelijking oude en nieuwe labels.

Ondanks dat dezelfde categorieën A, B, C, ... gebruikt worden, is het niet aangewezen om het oude label zomaar met het nieuwe label te vergelijken.

Het energieverbruik wordt namelijk strenger beoordeeld en de methodes om dat verbruik te berekenen zijn aangepast. Hierdoor komt je A+ vaatwasser bijvoorbeeld  in een lagere energieklasse terecht of kan een A+++ koelkast op het nieuwe label zomaar een energieklasse C worden.

Momenteel zal je dan ook nog geen koelkasten in de nieuwe A-klasse terugvinden. Om ruimte te reserveren voor de nieuwe, zéér zuinige koelkasten, blijft de zuinigste A-klasse daarom nog even leeg. 

Voor meer info over het nieuwe energielabel kan je hier terecht.