Duurzaam omspringen met grondstoffen: zo zet Frako zich in tegen verspilling

Houtoverschotten reduceren en hergebruiken

Eerst en vooral zetten we in op zo weinig mogelijk verspiling. Om maatwerk te leveren, moeten we heel wat houtplaten op maat snijden. Om het plaatmateriaal zo efficiënt mogelijk te verzagen, beschikken we over drie opdeel-zaagmachines. Dit zijn zaagmachines die zelf berekenen op welke manier ze het best platen zagen om zoveel mogelijk rendement uit elke houtplaat te halen. Als resultaat hebben we veel minder hout-overschotten.

Nog een manier hoe we verspilling en overschotten tegengaan, komt door onze eigen lijmstraat. Je kan extern je plaatmateriaal opgelijmd kopen, maar omdat we maatwerk leveren, werken we met heel veel soorten diktes plaatmateriaal en veel verschillende soorten basismateriaal (o.a. spaander, MDF, Multiplex, …). Om die reden hebben we geïnvesteerd in onze eigen lijmstraat. Eerst verzagen we alle soorten ruw plaatmateriaal op de juiste grootte, vervolgens de verscheidene soorten laminaat die ertegen moeten komen en daarna gaan die naar onze lijmstraat. De overschotten van alle soorten plaatmateriaal en laminaat gaan weer de rekken in, zodat we die op een later tijdstip kunnen hergebruiken.

Reduceren en recycleren verpakkingsmateriaal
Reduceren en recycleren verpakkingsmateriaal
Reduceren en recycleren verpakkingsmateriaal
Reduceren en recycleren verpakkingsmateriaal
Fullscreen image

Houtafval als verwarming

Overschotten blijven wel onvermijdelijk. Maar zelfs al hebben we overschotten, ook die gooien we niet weg. De stukken die we nog kunnen hergebruiken voor andere doeleinden, houden we bij in een stock. Het is zonde om perfect plaatmateriaal van de hand te doen, omdat je het niet meteen nodig hebt. Het zuivere plaatmateriaal dat te klein is om te gebruiken, recycleren we voor onze stookketel. Al ruim 30 jaar houden we ons houtafval bij, vermalen dit en slaan het op in drie grote silo’s. Wanneer we onze werkruimtes willen verwarmen, verbranden we de hout-mulch uit deze silo’s. Zo genereren we warmte uit ons eigen afval! Onze stookketel houdt vlot onze werkruimtes heel de winter warm. Het kan zelfs dat we overschotten hebben. Ook die worden niet verspild: we schenken die aan onze buurman zodat die zijn magazijn ook kan verwarmen.

Stookketel
Stookketel
Stookketel
Stookketel
Fullscreen image

Formaldehydevrije lijm: een stapje dichter bij een duurzamer product 

Naast het voorkomen van verspilling, streven we ernaar om onze materialen zo duurzaam mogelijk te maken. Zo bevat de lijm die we gebruiken om de vellen laminaat of fineer te hechten geen formaldehyde.  

Formaldehyde is een vluchtige organische stof die in lijm dienstdoet als bind- en bewaarmiddel. De stof is volgens de Wereldgezondheidsorganisatie schadelijk voor de gezondheid en voor het milieu. Het is net als CO2 en methaan een broeikasgas dat de klimaatverandering opdrijft.  

Door over te schakelen naar formaldehydevrije lijm beschermen we de gezondheid van onze medewerkers én die van onze klanten thuis. En zetten we alweer een stapje dichter bij een zo duurzaam mogelijk product. 

Ten slotte heeft de formaldehydevrije lijm ook een esthetisch voordeel. Eens uitgehard, is er geen verkleuring meer mogelijk, in tegenstelling tot soortgelijke lijmen, die een gele of bruine tint krijgen.  

Inpakstraat
Inpakstraat
Inpakstraat
Inpakstraat
Inpakstraat
Fullscreen image

Reduceren en recycleren verpakkingsmateriaal

Bij Frako leveren we vakwerk die we door onze eigen vakmannen laten plaatsen. Wanneer we hen op pad sturen met interieur-onderdelen, gebruiken we een minimum aan verpakkingen om het maatwerk te laten leveren. We weten dat onze professionele plaatsers met het grootste respect omgaan met de geproduceerde materialen, waardoor die altijd zonder beschadigingen tot bij de klant geraken.

Wanneer we leveren aan onze verdelers, moeten onze stukken vaak een langer transport afleggen. Dan pakken we de meubelonderdelen liever in. Maar ook daar hebben we een oplossing gevonden om onze afvalhoop zo klein mogelijk te houden. We vragen onze verdelers om het verpakkingsmateriaal bij te houden en mee terug te sturen. Op die manier kunnen we dat soms tot wel 5 keer hergebruiken, waardoor we het maximum halen uit deze wegwerpgoederen.

Inpakstraat
Inpakstraat
Inpakstraat
Fullscreen image

Tijdloze kwaliteit

Het laatste – maar wel belangrijkste – duurzaamheidsprincipe waar we helemaal achter staan, is kwaliteit. Bij Frako produceren we vakwerk dat generaties meegaat. We zijn daarbij trendgevoelig, maar springen niet op elke rage. Onze kwaliteit ontwikkelen we op een subtiel tijdloze manier. Trends kan je eenvoudig in jouw interieur verwerken door keuzes te maken qua inrichting. Wij zorgen ervoor dat je start vanaf een fantastische basis waar je naar hartenlust eigen accenten kan aanbrengen.

Kortom: maatwerk van Frako ziet er niet alleen fantastisch uit, we maken onze designs ook met veel liefde voor onze planeet. Ben je geprikkeld om zelf wat vakwerk in huis te halen? Aarzel niet om contact met ons op te nemen.