Duurzaam ondernemen

Isolatie

De laatste jaren kregen we vaker de opmerking van onze werknemers dat het bijzonder warm kon worden in onze productiehal, zeker met de wederkerende hittegolven in de zomermaanden. In de plaats van milieuvervuilende isolatie te voorzien in de volledige gevel van onze productiehal, hebben we met een groengevel bewust gekozen voor een ecologisch alternatief. 

Bij een groengevel wordt een metalen frame tegen de bestaande gevel geplaatst, waar klimplanten vrij tegenaan kunnen groeien. De planten zorgen zo op een natuurlijke manier  voor een temperatuurisolatie en geven gewoonweg ook een prachtige uitstraling aan de gevel.

Groengevel en laadpalen
groene gevel
groene gevel
Fullscreen image
Hoe spring je als een maakbedrijf het best om met natuurlijke grondstoffen en hoe houd je de ecologische voetafdruk zo klein mogelijk?

Verwarming

Zo verwerken we ons eigen houtafval in Weelde door het fijn te malen en te stockeren als brandstof voor de koude wintermaanden. Met een bijzonder klimaatvriendelijke tunnelverbranding creëren we met het houtafval voldoende warmte om ons bedrijf en de productiehal van 8.000m2 te verwarmen. Zelfs onze overbuur kan mee genieten van die warmte!

In ons filiaal te Zoersel werken we dan weer met aardwarmte als hernieuwbare energie voor de verwarming van de toonzaal.
In de grond is namelijk altijd een bepaalde warmte aanwezig, die je natuurlijk kan gebruiken om te verwarmen. Een netwerk van buizen in de grond vangen de aardwarmte op en geven die vervolgens af aan het water in de warmtepomp.

tunnelverbranding
tunnelverbranding
tunnelverbranding
tunnelverbranding
tunnelverbranding
Fullscreen image

Energie

Zowel het filiaal te Zoersel als het hoofdkantoor te Weelde maken gebruik van zonnepanelen op het dak om zoveel mogelijk in ons eigen verbruik te voorzien. Zo hadden we 10 jaar geleden in Weelde het grootste “zonnematten”-dak van België. In combinatie met een nieuw soort witte dakbedekking (om de warmte buiten te houden) was dit niet enkel voor onszelf maar ook voor onze toenmalige partner Derbigum een primeur!

Daarnaast staan we ook helemaal achter elektrisch rijden. Al enkele jaren geldt de volgende policy op het werk: wanneer we nieuwe wagens voor het wagenpark bestellen, moeten het volledig elektrische wagens zijn. Om dit kracht bij te zetten, hebben we vorig jaar op onze terreinen de laadpunten verder uitgebreid van 16 naar 22 voor de elektrische en hybride voertuigen van onze medewerkers. 

zonnepanelen Weelde
zonnepanelen Weelde
zonnepanelen Zoersel
Fullscreen image