Waarom Frako weinig hinder ondervindt van de grondstoffen schaarste

De lockdown bezorgde de sector een houten kop

De start van de coronapandemie staat bij iedereen nog in het geheugen gegrift. Vrijheden werden beperkt, grenzen gesloten en sectoren gingen op slot. Dit had ook verstrekkende gevolgen voor de houthandel.

Eerst en vooral werden veel fabrieken gesloten waardoor de productie tijdelijk stilviel. Vervolgens werden de grenzen tussen landen gesloten. Vrachtwagens stonden stil waardoor de levering van hout moeilijk werd. Ten slotte zat iedereen ook ineens thuis. De meeste vrijetijdsbeleving was tijdelijk opgeschort, waardoor veel mensen thuis begonnen te klussen… met hout.

 

Stijgende vraag naar hout

Naast de coronapandemie was er nog een andere oorzaak voor het tekort aan hout: de stijgende vraag uit de Verenigde Staten. Onder het presidentschap van Trump werd de invoer van hout uit Canada belast met extra invoerheffingen. In Amerika wordt er veel met houtconstructies gebouwd, dus de Amerikanen vulden hun houttekorten aan door in Europa aan te kopen. Daardoor geraakten de meeste Noord-, Oost- en Centraal Europese zagerijen uitverkocht.

Naast Amerika is het Europese hout ook erg in trek op de Chinese markt. China is een grootverbruiker van houtgrondstof. Opkopers, in opdracht van Chinese bedrijven, kopen massaal rondhout op in België. Ze bieden vaak prijzen boven de marktwaarde, wat de Belgische houtbewerkers in een lastig parket brengt.

Toch kunnen we niet alleen met de vinger wijzen naar het buitenland. Ook in België is de vraag naar hout toegenomen. De volledige Belgische houtsector kende een groei van +20%. Dit heeft zich vertaald in een gelijkaardige toename in de vraag naar hout. Door de gestegen vraag en het gedaalde aanbod verdubbelden houtprijzen nagenoeg. De toegenomen populariteit van hout zorgde er bijgevolg voor dat leveringstermijnen een stuk langer werden.

 

Containertransport verstoort

Een laatste oorzaak van de grondstoffen schaarste was het nijpende tekort aan zeecontainers waardoor ook het vervoer van hout hinder ondervond. Het probleem was niet zo zeer dat er onvoldoende zeecontainers waren, wel dat ze op de verkeerde plek stonden.

Om dit toe te lichten komen we weer uit bij de coronapandemie. Doordat we met zijn allen thuis zaten, werden er massaal veel spullen online besteld. Azië, als fabriek van de wereld, liet massaal veel containerschepen overkomen naar Amerikaanse en Europese havens. Daar liggen veel containers nu nog steeds, omdat het economisch niet interessant is lege containers oceanen over te laten steken.

 

Hoe wapenen we ons om levertermijnen te handhaven?

Dit geheim doen we met plezier voor jou uit de doeken. Net als dat er meerdere oorzaken zijn voor de grondstoffen schaarste, zijn er ook meerdere verklaringen waarom wij daar minder hinder van ondervinden.

Eerst en vooral beschikken we over een grote opslagcapaciteit. Onze aankopers, productiemanagers en productievoorbereiders kunnen daardoor proactief handelen en een grote stock aanleggen. Dit is een praktisch voordeel in tijden van tekorten.

Een andere troef is dat we over een eigen professioneel, goed uitgerust productie atelier beschikken. Daar voeren we heel veel werkzaamheden uit in eigen beheer. Enerzijds hebben we een eigen lijmstraat. Nadat we de brute platen op maat zagen, kunnen we die naar wens oplijmen. Daardoor hebben we minder verlies, zowel op vlak van bruut materiaal als van afwerkingsmateriaal. Het gevolg is dat we minder grondstoffen nodig hebben. Anderzijds hebben we een eigen lakkerij en maken we zelf onze kasten en fronten. Dit zorgt ervoor dat we veel minder afhankelijk zijn van derden om onze projecten te realiseren.

Ten slotte werkt ons machinepark heel nauwkeurig. We hebben 3 opdeel-zaagmachines ter beschikking in ons atelier. Die toestellen berekenen zelf de meest optimale zaagsneden. Daardoor kunnen we meer kasten uit een pakket platen realiseren en halen we méér uit elke plaat.

Kortom: we wapenen ons zo goed mogelijk om ervoor te zorgen dat jouw bestelling tijdig geleverd wordt. Heb je een project dat je in de kast wou bergen? Niet doen, wij helpen je graag verder. Neem contact op en laat ons jouw project realiseren.